Telefon:
Email:
Dec 2011 05

Idei generale despre uzabilitate pe internet

Inscris in Internet, Web Design

Conform unuia dintre cei mai citati autori in domeniul uzabilitatii online, domnul Steve Krug, site-urile cu cel mai mare succes sunt site-urile care sunt si cel mai usor de folosit. Autorul amintit are chiar si un motto dupa care se ghideaza in procesul de web design pentru un site nou sau de modificare a unor site-uri existente: “Nu ma fa sa gandesc!”.

Desi pare simplu de aplicat, acest principiu este foarte des incalcat de marea majoritate a site-urilor care sunt la ora actuala live pe internet. Pentru a da substanta acestei afirmatii, vom prezenta in continuare un caz specific. Alegem ca exemplu site-ul unui provider de servicii de telefonie si internet, RDS-RCS, mentionand totodata ca nu suntem afiliati cu acesta companie in nici un fel, iar acest studiu este realizat in scop pur educational, enuntand punctul nostru de vedere asupra problemelor de uzabilitate de pe acest site, probleme de care ne-am lovit in mod accidental, in momentul achitarii online a unei facturi.

Profilul vizitatorilor acestui site poate fi urmatorul (in mod normal, proprietarul site-ului poate oferi informatii aditionale despre ce cauta vizitatorii acestuia):

  • utilizatorii site-ului vor sa plateasca facturi
  • utilizatorii site-ului vor sa obtina informatii despre costul abonamentelor
  • utilizatorii site-ului vor sa obtina informatii despre aria de acoperire a retelei de telefonie, TV sau cea de internet
  • in cazul in care nu au gasit/realizat ceea ce si-au propus, utilizatorii site-ului vor sa afle numerele de telefon ale serviciului cu clientii

 

Dupa cum se poate observa de pe site, RDS-RCS pune la dispozitia vizitatorilor resurse adiacente, nu neaparat legate de activitatea firmei de provider de telefonie fixa, mobila, internet si pachete TV:

  • vremea
  • date despre canalul de televiziune DigiSport si link-uri catre diferite sectiuni
  • link-uri catre canalul de televiziune DigiFilm
  • link-uri catre site-ul LinkMania.ro

 

Mai jos este prezentat un screenshot al site-ului rds-rcs.ro:

Screenshot Rds-Rcs.ro

Dupa cum se poate observa, primul contact al utilizatorului cu acest site ii dispune o imagine pe aproximativ 50% din monitor, cu o promotie sezoniera. In partea dreapta este dispus un film flash de tip “floating”. Site-ul propriuzis incepe undeva in partea centrala, sub linia mediana a monitorului de 15,4″ al laptopului pe care este realizat screenshot-ul.

Pozitionarea informatilor adiacente de pe site este prezentata in urmatoarele 2 screenshot-uri:

Informatii adiacente Rds-Rcs 1

Informatii adiacente Rds-Rcs 2

Din perspectiva uzabilitatii site-ului, fara al testa, cum se obisnuieste in orice proiect de imbunatatire a uzabilitatii, cu un set de subiecti, oferim cateva sfaturi de bun simt, personalizate pentru acest design, cu acesta structura si acesta functionalitate:

1. Eliminarea imaginii promotiei si introducerea acestei informatii in primul flash de sub meniul de navigatie. Fiind o promotie pasiva (participantii sunt abonati, acestia participand automat la concurs), ocuparea unui spatiu atat de mare in ecranul de contact este nerecomandata.

2. Pastrarea textului “Plateste factura online” in banner-ul plutitor, care, in procesul de scanare efectuat de utilizatori, poate scapa neobservat, daca apare astfel:

Banner Rds-Rcs

3. Eliminarea tuturor informatiilor adiacente.

4. Perfectionarea sistemului de plata online. Spre exemplu, asemanator punctului 2, banner-ul care arata utilizatorilor ca pot plati factura online in mod direct, fara sa fie nevoie sa isi creeze cont, este slab construit. Textul cu rosu “Click aici” nu este legat de sectiunea in discutie. Mai mult, textul: Nu ai cont Digi? Click aici pentru plata directa” nu este concludent. O imbunatatire ar putea  fi: “NU iti trebuie cont pentru plata online a facturii. Click aici.”

Banner Rds-Rcs 1

Pe aceiasi pagina de login, logo-ul din header-centru nu este legat de pagina principala, utilizatorii fiind nevoiti sa navigheze intre tab-urile din browser pentru a ajunge inapoi la prima pagina. Mai mult, link-ul de recuperare parola nu isi are rostul, acesta fiind oferit in mod redundant, de 2 ori intr-un spatiu foarte mic:

Login Rds-Rcs

In concluzie, atunci cand doriti sa imbunatatiti uzabilitatea site-ului dumneavoastra:

1. Tineti cont de publicul tinta

2. Nu aglomerati informatia

3. Tineti cont de faptul ca utilizatorii pe web nu citesc, ci scaneaza

4. Incercati sa delimitati cat mai clar meniurile de continut si de link-uri externe.

5. Nu folositi cuvinte de umplutura. Pastrati informatia cat mai neredundanta.

Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii