Telefon:
Email:
Jun 2011 16

Influenţa Twitter şi Facebook asupra SEO

Inscris in Promovare

Cu toţii ştim că principala armă din arsenalul oricărui specialist SEO sunt linkurile de calitate, variate şi în cantitate cât mai mare. Şi totuşi, un factor foarte important ce influenţează “ranking”-urile rezultatelor oferite de Google este neglijat aproape complet.

Perna Facebook

Perna Facebook

Care este acest factor? Facebook.

Începând din anul 2009 Facebook a reuşit să se extindă şi să “acapareze” Internetul Într-o asemenea măsură încât prinipalul său competitor – MySpace foloseşte acum ca metodă alternativă de autentificare “connect using Facebook”. Acel buton albastru care permite unui vizitator să se autentifice fără a mai crea un nou cont este frecvent pe foarte multe site-uri dovedind astfel popularitatea acestei reţele sociale.

Deşi în România site-ul Hi5 era mult mai popular, începând din Iunie 2010 Facebook România a întrecut numărul de conturi Hi5 şi continuă să îşi exercite dominanţa asupra sferei de socializare online.

Google ia în considerare semnalele oferite de Facebook. Nici eu nu aş fi crezut acest lucru dacă nu aş fi văzut rezultatele acestui studiu cât se poate de ştiinţific. Înainte de a trece însă la prezentarea rezultatelor ar trebui să facem o precizare foarte importantă: legătura dintre numărul de share-uri de pe Facebook şi poziţia în rezultatele Google nu este neapărat una cauzală, ea poate fi şi pur corelaţională. Totuşi, ştiind că cele două se află într-o aşa strânsă legătură devine mai puţin important din punct de vedere practic care este cu exactitate cauza măsurată de Google, cât timp rezultatele sunt garantate.

Pentru a ilustra puterea corelaţiei să luăm un exemplu din lumea reală. Un studiu celebru a arătat că bărbaţii care se bărbieresc în fiecare zi trăiesc mai mult decât cei care fac acest lucru doar o dată la o săptămână. Cele 2 efecte sunt strâns corelate totuşi nu bărbieritul în sine este cauza longevităţii. De fapt cele două sunt doar corelate, cauza comună fiind nivelul de trai ridicat. O persoană cu un venit financiar stabil şi trăind mai bine îşi va permite să se radă în fiecare zi şi va aloca mai mult timp îngrijirii personale. Tocmai această îngrijire personală şi nivel de trăi ridicat sunt responsabile şi pentru viaţa mai lungă. Astfel, la fel şi în online, nu e neapărat că numărul de share-uri în sine să fie responsabil de poziţia ridicată în rândul motoarelor de căutare, dar este cert că dacă un website obţine atenţia populaţiei în cadrul Facebook va urca şi printre rezultatele Google.

Lăsând deoparte teoria şi analogiile să trecem la rezultatele în sine.

Factorii Sociali

Factorii Sociali

Corelatia Linkuri - Metrice Sociale

Corelatia Linkuri – Metrice Sociale

În prima etapă a experimentului autorii studiului au dorit să testeze o serie de factori precum numărul de menţionări pe Twitter, numărul de share-uri sau lik-uri pe Facebook şi alţi factori şi să îi compare cu performanţa SEO.

Deşi se aşteptau la o strânsă corelaţie între activitatea pe Twitter şi popularitatea pe Google, concluziile au fost diferite. Ceea ce putem vedea în primul grafic este că numărul de “share”-uri pe Facebook joacă rolul cel mai important, urmat de numărul de comentarii, like-uri şi “twitt”-uri.

În partea a doua autorii şi-au pus problema următoare – este posibil ca de fapt adevăratul responsabil să nu fie numărul de “share”-uri în sine ci numărul de linkuri. Astfel că au făcut o nouă comparaţie – între aceeaşi factori şi numărul de linkuri. Au fost din nou uimiţi de rezultat – nu există nicio legătură între cantitatea de linkuri (cea care de obicei este considerată responsabilă de performanţa SEO) şi popularitatea unui articol, pagini web sau website pe Facebook.

Într-un fel acest rezultat era de aşteptat datorită declaraţiei făcute în 2010 de Google şi Bing prin care ele două motoare de căutare recunoşteau că rezultatele oferite ţin cont de semnalele primite de la reţelele de socializare. Totuşi până aucm nu se cunoaştea exact cât de importantă este această influenţă şi care sunt principalii factori din spatele ei.

Mai mult, chiar şi cei care considerau că Facebook are o mai mare autoritate decât Twitter înclinau să creadă că numărul de like-uri şi nu numărul de share-uri ar fi avut o pondere mai mare. Totuşi, o altă declaraţie din partea oficialilor Google aduce un pic de lumină şi în acest caz – un articol poate fi extrem de controversat astfel că atrage un număr mare de dislike-uri. Este el mai bun decât un articol plictisitor şi neinformativ nevizionat de nicio persoană? Evident nu. Astfel, numărul de like-uri nu reflectă neapărat popularitatea paginii web. Numărul de share-uri este mult mai relevant şi reflectă activitatea utilizatorilor într-o manieră mult mai corectă.

Ce înseamnă asta pentru webmasteri?

Aceste rezultate surprinzătoare şi neaşteptate trebuie luate exact aşa cum sunt – Facebook a căpătat o autoritate ce puţine alte site-uri o au. Google este o entitate mobilă şi dinamică ce nu se mulţumeşte prin a-şi păstra algoritmul intact de la un an la altul şi nici chiar de la o lună la alta. Astfel, persoanele responsabile de la Google încearcă să perfecţioneze încontinuu relevanţa rezultatelor şi să ofere rezultate cât se poate de apropiate de ceea ce căutăm.

Corelaţia strânsă între semnalele sociale şi rankinguri ne oferă o avertizare directă – o bună parte din eforturile SEO trebuie direcţionate şi spre bookmarking social, promovarea pe Facebook şi nu numai.

Numărul de share-uri, de like-uri de comentarii sunt toate metrici ale unei comunităţi ce cuprinde nu mai puţin de 1/7 din populaţia globului. Facebook este în adevăratul sens al cuvântului cea mai mare putere globală.

Mai mult, cu toţii ştim despre revoltele apărute la începutul anului în întreaga lume islamică. Facebook a fost principalul mediu şi mod de comunicare al agenţilor ce au condus la punerea în mişcare a evenimentelor. O reţea de socialziare atât de puternică şi cu o acoperire atât de mare permite un nivel de organizare şi colaborare ce nu a mai fost posibil nicicând în istoria omenirii. Într-un fel era de aşteptat ca semnalele primite de la acest site să fie luate în considerare de Google.

Primul instinct este să privim această schimbare ca o nouă problemă. Google a schimbat din nou algoritmul, trebuie să schimbăm din nou tacticile , metodele şi uneltele pe care le folosim. Nimic nu e mai neplăcut decât să găseşti ceva care funcţionează, să ai o metodă care merge şi apoi totul să se dea peste cap şi să se întoarcă pe dos.

Deşi anumite aspecte ale oricărei schimbări pot fi neplăcute, schimbarea este şi cea care creează noi oportunităţi, cea care conduce la evoluţie şi aduce întregul sistem mai aproape de perfecţiune.

Iată câteva acţiuni imediate pe care orice webmaster le poate lua pentru a profita de puterea oferită de Facebook:

  • Creaţi conţinut valoros. Orice fel de resursă, orice informaţie, tutorial, articol educativ şi orice pagină web care ajută intr-un fel sau altul pe cineva va fi share-uită. Internetul este o reţea şi tot ceea ce merită să ajungă la cât mai multe persoane se răspândeşte.
  • O metodă mai simplă este de a scrie articole contorversate, ce trezesc dispute, ce instigă şi revoltă. Exprimaţi o teorie sau o părere controversată şi deşi veţi atrage şi antipatie, post-ul Dumneavoastră va deveni cu siguranţă popular şi va fi share-uit
  • Creeati un concurs. Oferiţi ceva fiecărui utilizator astfel încât să induceţi dorinţa de a împărţi şi cu ceilalţi. Orice fel de campanii de marketing ce oferă servicii sau produse gratuite sau care pune în joc premii atrăgătoare vor atrage atât linkuri cât şi trafic natural şi activitate pe Facebook.
  • Dacă compania Dumneavoastră nu are un profil profesionist pe Facebook toate rezultatele indică faptul că ar trebui să luaţi în considerare această opţiune cât de curând posibil.
  • Toate butoanele de like şi share, atât de nesemnificative şi neglijate de majoritatea webmasterilor capătă o importanţă majoră în lumina ultimelor evenimente. Deşi poate părea un detaliu ce poate fi ocolit, aveţi de pierdut dacă nu amplasaţi widgeturile Facebook pe site-ul Dumneavoastră
  • O variantă un pic mai costisitoare dar extrem de eficientă constă în crearea unei aplicaţii pentru Facebook. Cu siguranţă aţi observat toate acele joculeţe şi mici extensii ce devin populare foarte rapid. Puteţi angaja un programator creativ pentru a realiza o astfel de aplicaţie relevantă domeniului de activitate al companiei Dumoeavoastră şi o dată ce aceasta este finalizată distrbuiţi-o im mod gratuit pe Facebook. Veţi fi uimit de eficacitatea metodei. Imaginaţi-vă că fiecare user share-uieşte aplicaţia cu 10 dintre prietenii săi. În doar 2 paşi 10 useri se vor transforma în 100 şi apoi în 1000. Creşterea este exponenţială şi costul uşor ridicat al unei astfel de investiţii va fi amortizat foarte rapid. Vă puteţi aştepta ca un programator bun să realizeze produsul pentru o sumă mai mică de 500 de dolari.

Evident nimeni nu ştie cu siguranţă ce ar trebui făcut deoarece majoritatea specialiştilor încă nu înţeleg puterea reţelelor sociale. Şi deşi puteţi privi această incertitudine în mod negativ, ea poate constitui şi un prilej foarte bun de a experimenta, de a lua un avans şi de a trece în faţa competitorilor cu foarte puţin efort prin simpla înţelegere a corelaţiei dintre semnalele sociale şi SEO.

Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii