Telefon:
Email:
Jun 2011 09

Cum să prinzi un domeniu care expiră

Inscris in Afaceri Online, Internet, WWW

Din anumite puncte de vedere, domeniile care expiră (tld-urile de tip .com, .net, etc.) sunt mai valoroase decât un domeniu nou nouţ.

Domeniile care nu mai sunt reinnoite expira!

Domeniile care nu mai sunt reinnoite expira!

Deşi această afirmaţie pare complet contra-intuitivă, în spatele numelor de domeniu expirate există o întreagă industrie de milioane de dolari. Un domeniu expirat valoros se poate vinde pentru sume de ordinul zecilor de mii de dolari. Totuşi, e adevărat că marea majoritate nu costă mai mult de 30 de dolari.

Şi totuşi, ce avantaje oferă un astfel de domeniu?

Un prim avantaj des întâlnit este dat de numele în sine. Dacă domeniul expirat este rentacar.com, iar cuvântul cheie “rent a car” are 50 000 de căutări în fiecare lună, posesia acestui domeniu poate să constituie un imens avantaj.

Alte site-uri pe cale să îşi piardă proprietarul pot veni cu un trafic natural. Toţi aceşti vizitatori pot fi apoi redirecţionaţi către site-ul propriei companii.

Pe lângă toate acestea nu trebuie să uităm de linkuri! Cu siguranţă că webmasterul care a deţinut iniţial domeniul a obţinut un minim de baklinkuri, uneori chiar de la site-uri importante. Deşi deţinătorul site-ului se va schimba, linkurile vor rămâne acolo, Google va continuă să ţină cont de ele şi poziţia în rândul rezultatelor de căutare va fi probabil una ridicată fără că măcar să fi mişcat un deget.

Page Rank-ul (PR) joacă şi el un rol important. Un domeniu poate avea un PR deja obţinut. În loc să depunem zile de muncă şi să investim sume considerabile de bani pentru a creşte manual ranking-ul propriului site, putem cumpăra un nume de domeniu expirat cu PR mare.

Înainte de a face o astfel de achiziţie este recomandată investigarea domeniului, folosind unelte precum Yahoo Site Explorer sau Google Toolbar pentru a analiza backlinurile şi PR-ul.

De asemenea, nu trebuie neglijate nici dezavantajele sau riscurile investiţiei – orice domeniu are un trecut. Printre posibilele motive pentru care cineva ar renunţa la un site valoros se pot număra cantiatea mare de spam, traficul intens al unor roboţi PHP, plasarea pe lista neagră a motoarelor de căutare şi multe altele.

Atunci când găsim un domeniu al cărui trecut pare curat iar avantajele privind traficul, PR-ul şi linkurile sunt considerabile trebuie să trecem printr-o serie de paşi pentru a intra în posesia sa.

Înainte de a prezenta paşii efectivi de achiziţie trebuie să menţionez că domeiile .ro nu expiră. Ele pot fi suspendate în cazul în care webmasterul face anumite abuzuri, dar altfel ele sunt cumpărate pe o perioadă nelimitată. Procesul descris mai jos este valabil pentru orice domeniu care nu este din România.

Pentru a înţelege modalitatea de achiziţionare a unui domeniu expirat, trebuie să inţelgem etapele prin care un domeniu trece în “viaţa” sa.

Stagiile unui domeniu expirat

1. Perioada activă – aceasta poate dura oricât între 1 şi 10 ani şi depinde de opţiunea cumpărătorului. În acest interval de timp singurul mod de a cumpăra domeniul este de a negocia direct cu proporietarul de drept. În cazul în care se ajunge la o înţelegere se va efectua un transfer (taxele de transfer nu sunt mai mari de 20 de dolari pentru majoritatea firmelor de înregistrare – în majoritatea cazurilor procesul poate fi chiar gratuit).

2. Perioada de expirare – în funcţie de “registrar” aceasta poate dura oricât între una şi 45 de zile. Conform standardelor ICANN timpul fix ar trebui să fie de 45 de zile, dar multe firme nu respectă această prevedere. În acest interval proprietarul are dreptul să reînnoiască contractul de cumpărare fără ca nimeni altcineva să mai aibă dreptul să achiziţioneze domeniul. În această perioadă nu se percep taxe suplimentare. Din nou, singura metodă de a cumpăra domeniul este de a negocia direct cu webmasterul actual.

3. Perioada de graţie – durează 30 de zile. În acest răstimp domeniul poate fi înregistrat în continuare doar de proprietarul iniţial dar cu taxe mai mari.

4. Perioada de ştergere – cea mai importantă perioadă pentru oricine este interesat de achiziţia unui domeniu expirat. Procesul de ştergere poate dura oricât între o zi şi 5 zile. De îndată ce operaţiunea este completă domeniul poate fi cumpărat din nou. Singura problemă pentru un domeniu bun este că probabil nu veţi fi singurul stând la pândă pentru a-l achiziţiona.

5. În fine, domeniul poate fi recumpărat de către oricine ca orice alt domeniu.

Paşii de achiziţie a domeniului

1. Primul pas constă bineînţeles în descoperirea unui domeniu ce urmează să expire şi care merită cumpărat. Pentru a afla mai multe date despre orice site puteţi folosi o unealtă de tip WHOIS, spre exemplu whois.net.

Este foarte important să analizaţi linkurile îndreptate spre domeniu, calitatea traficului, Page Rank-ul, înregistrarea în directoare precum Yahoo Directory, DMOZ etc.

Asiguraţi-vă că site-ul nu a fost folosit pentru spam, că are o valoare reală pentru compania Dumneavoastră şi că urmează să expire în curând.

2. Deoarece un nume de domeniu valoros va fi de obicei dorit de mai mult decât de o singură persoană, este important să apelaţi la serviciile unor firme specializate pentru a fi siguri că veţi intra în posesia sa. Principalii jucători din această industrie sunt Pool, NameJet şi GoDaddy.

Şi totuşi cum procedează aceste firme pentru a obţine domeniul?

Primul pas constă în a aştepta 45 de zile pentru a trece perioada de expirare, apoi încă 30 de zile pentru trecerea perioadei de graţie. O dată ce aceste 75 de zile au trecut, domeniul poate deveni disponibil în orice moment. Şi cum sistemul funcţionează pe principul primul venit primul servit, secretul constă în a fi primul care emite cererea de rezervare.

Principala problemă a unui om de rând este că nu poate face decât o cerere intr-un moment dat şi astfel şansele ca altcineva să facă o cerere în acelaşi timp sunt destul de mari.

Firmele precum GoDaddy, Pool şi NameJet folosesc mii de “registrari” afiliaţi pentru a trimite mii de cereri în acelaşi moment.

Şansele că orcine altcineva să cumpere domeniul atunci când aceşti 3 giganţi se bat pentru el sunt infime.

Astfel, sarcina Dumneavoastră pentru acest al doilea pas este de a face un backorder la toate cele 3 companii. Indiferent care dintre cele 3 vor reuşi să obţină domeniul, ştiţi că Dumneasvoastră aveţi şansa de a-l cumpăra.

3. Să presupunem că cei de la Pool au reuşit să achiziţioneze domeniul. Asta înseamnă că nu veţi plăti niciun ban firmelor GoDaddy şi NameJet. Dar ce se întâmplă la Pool? La acest pas urmează licitaţia. Trebuie să presupuneţi că şi alte persoane îşi doresc domeniul şi să oferiţi o sumă de bani care credeţi că va depăşi sau cel puţin va fi apropiată de cea oferită de ceilalţi pretendenţi. Dacă suma se încadrează în intervalul de 30% se va trece la licitiaţia finală unde persoana care oferă suma de bani cea mai mare va lua domeniul.

Procesul nu este uşor, dar de cele mai multe ori satisfacţia de a deţine un domeniu valoros va compensa efortul iniţial. Înainte de a încheia să trecem în revistă fiecare dintre cei 3 provideri de astfel de servicii de “snatching”.

Provideri de “domain snatching”

1. Pool (http://pool.com)

Apelând la cei de la Pool vă puteţi aştepta ca 90% din domeniile pe care aceştia le doresc să fie achiziţionate. Firma foloseşte câteva mii de “registrari” din toată lumea pentru a bombarda serverele VeriSign cu cererea de achiziţie a domeniului dorit. Astfel, şansele sunt extrem de mari ca primul venit (cel care e şi primul servit) să fie o firmă afiliată celor de la Pool.

Preţul minim pe care îl veţi plăti (în caz că nimeni altcineva nu mai doreşte domeniul) este de 60 de dolari. Altfel, veţi plăti preţul licitat în cazul unei achiziţii de succes sau nu veţi plăti nimic. Tot ce aveţi nevoie este o carte de credit validă pentru a garanta financiar disponibilitatea de achiziţie.

Există şi un mic dezavanataj atunci când apelaţi la această companie – e posibil ca firmă care va înregistrează domeniul să fie extrem de obscură şi poate chiar intr-o ţară mică din Asia de Est. Totuşi, problema se poate rezolva uşor transferând domeniul la o firmă mai mare precum GoDaddy, ulterior.

2. NameJet (http://namejet.com)

NameJet este de fapt firma rezultată în urma fuzionării a doi mari jucători – Snapnames şi Enom. Această alăturare a forţelor oferă o mare putere celor de la NameJet fiind un adversar periculos pentru Pool.

Preţul minim pe care îl veţi plăti va fi cel de backorder – 30 de dolari. La fel ca şi în cazul Pool.com, dacă şi alte persoane doresc domeniul se va ajunge la o licitaţie.

3. GoDaddy (http://godaddy.com)

GoDaddy este cel mai mare “registrar” de domenii, dar se ocupă şi de “snatching”. Deşi nu are nicio şansă în faţa celor de la Pool sau NameJet, merită să faceţi şi aici un backorder pentru mai puţin de 19 dolari. Sistemul de licitaţie de aici este mult mai deschis şi dacă bănuiţi că domeniul nu va fi dorit şi de alte persoane puteţi ieşi mult mai ieftin apelând la GoDaddy. Singura problemă este asumarea riscului ca altcineva să apeleze la o companie mai capabilă.

Concluzii

Etapele prin care orice domeniu expirat trece durează aproximativ 75 de zile după care prima persoană care îşi arăta interesul de achiziţionare va obţine domeniul. De aceea este recomandat să apelaţi la serviciile Pool.com, NameJet.com şi GoDaddy.com pentru a vă asigura că domeniul va fi al Dumneavoastră.

Nu uitaţi ca înainte de a porni întregul proces să vă asiguraţi că domeniul merită cumpărat şi că nu are un trecut gri privind activităţile de spam.

Ca fapt divers, domeniul webdesignbucuresti.com a fost achizitionat cu ajutorul Pool.com :)

Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii