Telefon:
Email:
May 2011 18

Top 5 CMS-uri gratuite

Inscris in Web Design

Cu un minim de efort şi experienţă aproape oricine poate crea un site astăzi datorită extraordinarelor CMS-uri (“Content Management Systems”) disponibile gratuit pe Internet. Dacă te descurci să întreţii un blog cu siguranţă vei reuşi să creezi şi un site elementar.

Content Management System

Content Management System

E adevărat că funcţionalităţile mai particularizate sunt mai dificil de implementat şi necesită cunoştinţe de PHP, Java sau ASP, dar CMS-urile permit realizarea şi gestiunea extrem de facilă şi accesibilă a unor site-uri elementare precum cataloagele de produse, forumuri, bloguri, site-uri de prezentare sau reviste online.

Dar ce este de fapt un CMS? CMS-ul este o platformă, o temelie, o bază de cod oferită oricărui utlizator, astfel încât să faciliteze crearea de funcţii complexe fără a cunoaşte codul din spate. Acelaşi lucru este la fel de adevărat şi în ceea ce priveşte aspectul, layout-ul, aşezarea în pagină şi design-ul.

Să luăm ca o analogie piesele de mobilier ce trebuie asamblate după ce au fost cumpărate. Probabil că foarte puţini dintre noi ar fi capabili să realizeze componentele individuale din alcătuirea unui simplu dulap. De la exploatarea lemnului, la finisaje, toate aceste procese necesită un set de cunoştinţe dar şi de experienţă care nu merită neapărat învăţate dacă nu lucrezi în domeniul forestier. Dar primind piesle gata făcute şi un set de instrucţiuni simple pentru asamblare, în mai puţin de 2 ore, cu câteva şuruburi, poate un ciocan, o şurubelniţă şi uneori o bormaşină poţi “crea” un dulap superb.

Acelaşi lucru se întâmplă şi online – dacă nu eşti un webdesigner, ci doar doreşti să creezi un blog personal sau un site pentru propria companie nu merită să înveţi PHP, HTML, CSS, Javascript, jQuery, MySQL şi alte fel de fel de limbaje de programare. Nu merită să investeşti timpul în a învăţa toate etichetele(tag-urile) HTML pentru a formata un text (bold, italics, subliniere, liste, tabele, headere etc.). E mult mai simplu să foloseşti un editor ce permite tehnoredactarea facilă a textului folosind câteva butoane foarte intuitive.

CMS-urile sunt platformele ce livrează oricărei persoane toate piesele prefrabricate necesare pentru creerea uşoară a unui site pe măsura nevoilor unei companii. Nu e nimic dificil, şi platforma vine cu instrucţiuni incluse. Atât timp cât ştii la ce rezultat vrei să ajungi şi nu încerci să realizezi funcţionalităţi imposibile, un CMS îţi va permite să realizezi un site web într-un timp incomparabil mai scurt decât cel necesar implementării de la zero.

În continuare vom analiza cele mai populare 5 CMS-uri disponibile freeware sau shareware. Toate cele 5 constituie resurse extraordinare pentru orice companie ce doreşte să se lanseze în mediul online. Alegerea unei platforme corecte ţine de înţelegerea cerinţelor site-ului ce urmează a fi realizat. Principalele asppecte ce trebuie avute în vedere sunt flexibilitatea, posibilităţile de editare ale aspectului şi funcţionalităţile oferite.

Utilizare Platforme Blog

Procentele de utilizare pentru platforme de blogging

Utilizare platforme de blogging conform Technorati

Utilizare platforme de blogging conform Technorati

1.Wordpress (http://wordpress.com)

Wordpress este de departe cel mai folosit CMS din întreaga lume. Iniţial conceput că o platformă pentru dezvoltarea blogurilor, gradul de complexitate al site-urilor realizate pe baza acestui CMS egalează şi uneori depăşesc pe cel al unui site realizat în mod tradiţional.

Mai mult, WordPress nu mai este folosit doar pentru bloguri. Temele şi pluginurile ce pot fi adăugate pentru a îmbunătăţi şi modifica aspectul şi funcţionalitatea pot conduce la realizarea unui site ce nu va semăna deloc cu niciun fel de blog. Acest lucru face ca WordPress să fie utilizat atât în crearea website-urilor de prezentare, a cataloagelor de produse cât şi a blogurilor sau magazinelor online.

Motoarele de căutare iubesc site-urile realizate folosind WordPress. Şi nu e ceva subiectiv – motivul este foarte bine întemeiat – structura de bază a CMS-ului este conformă cu toate principiile SEO. în plus încă de la inceput şi prin definiţie WordPress este făcut să atragă interacţiunea, comentariile, conţinutul updatat continuu şi util, articole proaspete şi informaţia relevantă pentru vizitatori. Orice companie care doreşte un start în forţă când vine vorba de online ar trebui să îşi bazeze site-ul pe această incredibilă platformă.

Temele permit schimbarea aşezării în pagină şi a întregului design astfel că atât pagina principală cât şi toate paginile secundare pot avea un aspect cu totul unic şi perfect adaptat nevoilor nişei. Indiferent de industria în care se regăseşte o companie, cu siguranţă existe mii de teme potrivite ca stil, culori şi layout pentru a fi în concordanţă cu domeniul respectiv. În plus, cei care creează astfel de teme au posibilitatea să le ofere atât gratis cât şi contra-cost, astfel că există soluţii indiferent de buget. Mai mult, puteţi angaja un programator să creeze o temă unică special pentru site-ul Dumneavoastră pentru mai puţin de 30 de dolari.

Pluginurile şi widgeturile sunt componente de cod ce trebuie doar instalate, activate şi configurate pentru a oferi noi funcţionalităţi. Nu trebuie să ştiţi niciun fel de cod sau limbaj de programare. Prin intermediul plugniurilor puteţi realiza funcţii de fundal, precum protecţia anti-spam, moderarea comentariilor, configurarea SEO a site-ului, în timp ce cu widgeturile puteţi afişa module tehnice complexe precum un sistem de utilizatori, un coş de cumpărături, un catalog de produse sau o galerie multimedia. Aproape orice funcţionalitate ce aţi întâlnit-o pe un alt site poate fi uşor implmentată prin simpla instalare a unui plugin WordPress. Singurul dezavantaj al WordPress este că de multe ori structura de tip blog nu poate fi mascată suficient sau pur şi simplu mascarea acesteia ar necesită prea mult efort, făcând mai potrivită folosirea unui alt CMS.

2.OpenCMS (http://opencms.org)

Majoritatea CMS-urilor sunt bazate fie pe PHP sau pe ASP. Deşi foarte puternice, aceste limbaje au diferite limitări când vine vorba de flexibilitate. Java se aseamănă mai mult în termeni de capabilităţi cu un executabil ce rulează în mod normal pe calculatorul Dumneavoastră. Dacă un site are nevoie de interacţiunea cu webcam-ul sau afişarea dinamică de conţinut multimedia, streamingul de filme sau pur şi simplu un joculeţ sau altă aplicaţie online, Java este mult mai potrivită.

OpenCMS este una dintre puţinele platforme gratuite ce au la bază Java şi de aceasta este cel mai popular CMS pentru site-urile mai complexe.

De asemenea site-urile ce rulează pe suport de tip Java rezistă la un trafic mult mai intens decât cele bazate pe alte tehnologii. La fel cum Windows poate executa în acelaşi moment câteva zeci de operaţii simultan, la fel şi un server ce rulează Java poate procesa mii de “thread”-uri în acleaşi timp, suportând astfel mii de vizitatori accesând şi utilizând site-ul în aceeaşi secundă.

Deşi nu este la fel de flexibil ca WordPress când vine vorba de aspect şi nu este nici la fel de uşor de configurat, OpenCMS este alegerea perfectă atunci când se urmăreşte implementarea de funcţionalităţi mai dezvoltate şi mai complexe.

OpenCMS este recomandat pentru site-urile ce urmează a fi folosite foarte intens.

3.Joomla (http://joomla.org)

Joomla este unul dintre cele mai poulare CMS-uri. Cu siguranţă logo-ul său vă este familiar deoarece foarte multe site-uri sunt construite pe această platformă. Principalul avantaj este acela că structura nu a fost concepută ca o bază pentru bloguri, ci tocmai pentru site-uri cu aspect şi structură mai complexă.

Dacă WordPress are în perspectivă utilizatorii finali, cei mai puţin experimentaţi şi care au nevoie de cât mai puţin acces la codul din spate, Joomla a fost gândită pentru designeri. Capabilităţile acestui CMS prinvind aspectul, layout-ul şi a tot ceea ce ţine de deisgn sunt absolut extraordinare. Dacă ceea ce urmăriţi este să creaţi un site unic din punct de vedere vizual, un site frumos şi uşor de navigat aceasta este platforma cea mai potrivită.

4.Drupal (http://drupal.org)

Cum bloggeri şi utilizatorii de rând pot folosi cu uşurinţă WordPress, iar designerii îşi găsesc rezolvarea în Joomla, mai e nevoie doar de o platformă şi pentru developeri – cei care au nevoie de funcţionalitate şi flexibilitate complexă fără a fi foarte preocupaţi de posibilitatea de a edita aspectul.

Dacă preferi să scrii codul manual decât să foloseşti un editor gen WYSIWYG (What You See îs What You Get), sau dacă pur şi simplu nu suporţi să nu ştii ce e în spatele site-ului, Drupal e pentru tine. Dacă ai nevoie de configurări mai avansate sua de funcţii personalizate doar o platformă în stil Drupal şi OpenCMS te va ajuta.

Totuşi nu trebuie să crezi că folosind  acest CMS o iei cu totul e la 0. Din contră – majoritatea funcţiilor sunt deja implemntate, tu doar trebuie să le apelezi. Nu reconstruieşti roata şi nu trebuie să ai cunoştinţe avansate de programare. Doar trebuie asamblezi componentele mobilierului, doar că nu doar folosind sururburi şi cuie, ci umblând un pic şi la finisajele placajelor.

5.Expression Engine (http://expressionengine.com)

Acest ultim CMS, de asemenea foarte popular în ultima vreme, este în general folosit fie pentru forumuri fie pentru site-uri de socializare sau bookmarking social. Ca trăsătură generală, e cel mai probabil să întâlniţi Expression Engine acolo unde vizitatorii interacţionează între ei – site-urile unde un sistem de useri este absolut necesar.

Concluzii

  1. Un CMS poate permite oricui se creeze un site cu un minim de experienţă şi cunoştinţe.
  2. Dacă sunteţi un simplu utilizator fără niciun fel de cunoştinţe tehnice WordPress este cea mai bună alegere pentru Dumneavoastră.
  3. Dacă doriţi să realizaţi un site multimedia cu aspect complex Joomla este cea mai bună opţiune, în timp ce Drupal este cel mai potrivit dacă sunteţi un developer.
  4. OpenCMS este platforma care poate oferi o soluţie robustă pentru site-urile mari, în timp ce Expression Engine este CMS-ul preferat pentru forumuri.
  5. Singura condiţie necesară pentru a realiza cu uşurinţă un site pentru compania Dumneavoastră este să vă forumlaţi o idee clară legată de conţinutul, aspectul şi funcţionalităţile pe care le doriţi.
Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii