Telefon:
Email:
May 2011 04

De ce este important să aveţi un site web?

Inscris in Afaceri Online

Companiile fără prezenţă online lasă pe masă considerabile sume de bani şi ocolesc oportunităţi nebănuite prin simpla ignorare a spaţiului web.

Deşi primul instinct al antreprenorilor este de a reduce şi limita perspectivele în vreme de criză, marile companii precum Nokia, Dacia si BCR ne demonstreză contrariul prin succesele înregistrate ca urmare a achiziţionării şi promovării site-urilor web proprii.

Prezenţa online extinde accesul la o mai mare arie a populaţiei, conduce la creşterea numărului de vânzări şi îmbunătăţeşte calitatea interacţiunii cu clienţii şi cu partenerii de afaceri. În plus, facilităţi precum galeriile foto şi video, coşurile de cumpărături, sistemele de suport tehnic şi de plăţi online, platformele de blogging, forum şi reţelele de socializare pot conduce la creşteri impresionante ale cifrei de afaceri.

Promovarea în media tradiţională precum TV sau reviste şi-a pierdut în mod dramatic din impact şi din eficienţă. Cum majoritatea populaţiei migrează spre Internet ca sursă de entertainment şi informare, la fel şi eficacitatea metodelor de promovare online se află în continuă creştere – lucru cât se poate de adevărat în România actuală.

Achiziţionarea unui site web a devenit extrem de ieftină şi facilă şi reprezintă un pas pe deplin justificat atât pentru companiile ce doresc să se extindă cât şi pentru micile firme aflate în impas. Aşa cum arată un studiu recent, peste 42% din români consideră că prezenţa pe Internet a datelor de contact şi a unor minime informaţii despre produse şi servicii este obligatorie pentru orice companie ce aşteaptă încredere din partea clienţilor.

Site web Bucuresti

De ce aveti nevoie de un site web?

Principalele argumente ale antreprenorilor ce ezită achiziţionarea unui site web şi a unei identităţi virtuale sunt în general bazate pe presupuneri eronate, o piaţă netestată şi probabil o uşoară neîncredere în tot ceea ce ţine de Internet. Şi totuşi, studiile de caz şi cele de piaţă arată că România este, chiar şi în vreme de criză, din ce în ce mai orientată spre tot ceea ce ţine de online. În plus, datorită evoluţiei extrem de rapide a tehnologiilor IT şi diversificării impresionante a soluţiilor web disponibile, preţurile achiziţionării, întreţinerii şi promovării unui site au devenit neglijabile. Astfel, prezenţa online s-a transformat dintr-un moft, într-o necesitate pentru orice companie cu intenţii serioase.

Aşa cum spunea Churchill, „Nu e de ajuns că facem totul cât se poate de bine. Câteodată trebuie să facem şi ceea ce suntem obligaţi.”. Piaţa migrează spre Internet – companiile sunt obligate să facă acest  pas şi ele pentru a supravieţui cererii.

Şi care ar fi atunci principalele avantaje ale unui site web?

 • Extinderea prezenţei – aspect universal valabil, indiferent de scopul site-ului – fie că site-ul serveşte doar ca mediu de prezentare sau oferă şi alte facilităţi, precum un magazin online. Această extindere este atât spaţială cât şi temporală. Prin intermediul unui site, compania îşi lărgeşte perspectiva, accesând un număr mai mare de potenţiali clienţi, nu doar trecând de la o prezenţă locală restrânsă la una naţională şi chiar internaţională, dar şi devenind disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile pe saptămână prin intermediul Internetului.
 • Unealtă puternică de publicitate, marketing şi branding. Oamenii petrec tot mai mult timp online. Televizorul, revistele, ziarele şi radioul sunt toate înlocuite treptat de spaţiul web. Presa scrisă migrează spre spaţiul virtual, majoritatea persoanelor preferă să urmărească filmele pe calculator fără a fi întrerupte de reclame, media profită de avantajele noilor tehnologii. Un site aduce compania şi eforturile ei de publicitate acolo unde majoritatea cosumatorilor se găsesc – unde potenţialii cumpărători şi clienţi se simt bine şi unde îşi petrec majoritatea timpului.

De la postarea unor simple reclame pe paginile motorului de căutare la plasarea de bannere sau prezenţa naturală şi organică în rezultatele de căutare, un site poate deveni mai mult decât o faţadă a afacerii – poate constitui principalul instrument de branding şi marketing al companiei.

 • Site-ul nu este doar un set de imagini şi text – este vitrina de prezentare a produselor şi serviciilor. Ceea ce face ca un site web să fie atât de util este faptul că oferă accesul atât de facil la informaţiile pertinente pentru consumator. E greu să ştii ce îşi doreşte fiecare persoană care navighează pe Internet. Unii caută lista de preţuri sau detalii legate de servicii, alţii doresc să găsească datele de contact, în timp ce alţii ar vrea să vizioneze poze ale produselor. Indiferent de nevoile individuale, principalul avantaj al website-ului este că acesta face toate aceste informaţii uşor de găsit şi accesibile tuturor.
 • Dezvoltarea naturală a afacerii. Punerea la punct a site-ului ajută orice antreprenor să îşi pune întrebări esenţiale legate de compania sa şi de viitorul acestuia. Atunci când fiecare cuvânt contează şi poate face diferenţa între 100 şi 1000 de noi clienţi, firma este împinsă spre evoluţie, spre o reiterare a valorilor şi de multe ori o redefinire mai proaspătă şi mai actuală a brandului. Dar nu doar aceste mici restructurări contribuie la dezvoltare. Apariţia online nu este orientată doar spre clienţii ci şi spre potenţiali parteneri sau colaboratori. Un site web bine pus la punct poate constitui un extraordinar liant în acest mediu de afaceri competitiv. La fel ca şi în lumea reală, relaţiile şi conexiunile joacă un rol foarte important pentru succes. Internetul deschide noi uşi nu doar către profituri mai mari, ci şi către noi colaborări.
 • Orice website vine în întâmpinarea nevoilor clientului. Suportul tehnic poate fi configurat astfel incât să asiste clientul 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Secţiunea de întrebări frecvente şi ajutor, împreună cu toate informaţiile utile sunt la dispoziţia potenţialului cumpărător fără a fi nevoie de atenţia permanentă a companiei. În plus, această prezenţă suplimentară este benefică ambelor părţi. Imaginaţi-vă un flux de noi cumpărători culeşi prin intermediul motoarelor de căutare precum Google, persoane care altfel ar fi apelat la serviciile concurenţei. Astfel un site web oferă un potenţial nemărginit de a ajunge la noi clienţi.

Nu trebuie să uităm însă nici aspectele tehnice. Datorită resurselor disponibile astăzi, administrarea unui magazin online nu a fost niciodată mai uşoară. Ce comerciant nu ar vrea să se extindă pe web? Un site poate incorpora cu foarte multă uşurinţă un sistem uşor de rezervări, gestiune şi plăţi, toate online şi automatizate.

Studiu de caz 1 – Dacia

Site-ul dacia.ro

Dacia.ro

Ca prim exemplu de succes online vom discuta cazul companiei Dacia.

Conform Gemius Research, Dacia este brandul românesc cel mai bine reprezentat pe Internet. Studiul arată că 33% dintre români percep Dacia în acest mod. În acest top, pe locul 2 se găseşte BCR cu doar 9%. Ce anume face ca Dacia să domine clasamentul? Cătălin Emilian, managerul de operaţiuni al insitutului de cercetare clarifică situaţia: „E adevărat că devine un must să ai informații cât mai cuprinzătoare despre brandul tău prezente pe internet dar devine o necesitate să ai o imagine cât mai bună în online și să îți imbunătățești constat această imagine.”

Acelaşi sondaj ne prezintă şi calităţile urmărite de români atunci când navighează online.

 • 42% din potenţialii clienţi apreciază prezenţa online a datelor de contact şi a informaţiilor despre produs.
 • 41% consideră că orice companie ar trebui să aibă un site web, cu un design corespunzător şi plăcut.
 • 31% din români preferă brandurile care oferă posibilitatea de achiziţionare a produselor pe Internet
 • în fine, 25% apreciază promovarea intensivă a brandului pe Internet

 

Branduri active online

Branduri active online

Brandurile active online au dominat concurenta in 2010

Vânzările companiei Dacia au crescut considerabil ca urmare a promovării corecte prin intermediul site-ului lor web, iar specialiştii afirmă că pe măsură ce mai mult firme vor înţelege puterea şi eficienţa unui website, România nu va avea decât de câştigat.

Studiu de caz 2 – Vila 10 Predeal

Vila 10 din Predeal

Vila 10 Predeal

Deşi media prezintă doar succesele marilor companii, când vine vorba de Internet nu trebuie să fii deloc o firmă mare pentru a te bucura de avantajele oferite de un site web.

Vila 10 Predeal a lua fiinţă în anul 2009, iar în cursul anului 2010 conducerea a luat hotărârea de a încerca şi posibilitatea lansării online. Rezultatele au fost neaşteptate! 60% dintre rezervări sunt făcute prin sistemul implementat pe site, iar 75% dintre rezervările făcute telefonic sunt făcute ca urmare a accesării site-ului. Pe lângă aceste procentaje uimitoare, proprietarii declară că acum „pensiunea este complet ocupată în majoritatea timpului. Am ajuns să refuzăm clienţi datorită lipsei de locuri. […] Nu ne-am fi gândit în 2009 că vom ajunge să considerăm construcţia unui nou corp de clădire doar datorită Internetului.”

Şi totuşi acest tip de succes nu este deloc ceva special. Majoritatea pensiunilor, hotelelor şi firmelor de transport ce s-au decis să achiziţioneze un site web au observat atât o creştere semnificativă a vânzărilor, cât şi o îmbunătăţire şi eficientizare a întregului proces de gestiune al afacerii.

Studiu de caz 3 – Youth Bank Romania

Youth Bank

Site-ul Youth Bank

Încă o dovadă a puterii webului ne este dată de organizaţia Youth Bank Romania. Deşi nu este o companie, ci un ONG, acest studiu de caz ne arată cum un proiect început de un grup de tineri ambiţioşi poate deveni un factor de schimbare prin simpla manevrare a avantajelor oferite de un site web.

Youth Bank se ocupă cu finanţarea proiectelor sociale create de liceeni pentru liceeni. Dar obţinerea banilor nu este deloc uşoară, întrucât pentru fiecare proiect trebuie găsit un sponsor care să susţină liceenii cu cel puţin 3000 lei.

Succesul se bazează pe relaţii, pe schimburi de tip win-win. Atunci când eşti prezent pe Internet obţii o anumită credibilitate şi accesul la o lume, la  colaborări şi oportunităţi imposibil sau foarte greu de obţinut în viaţa de zi cu zi.

Concluzii

 1. Prezenţa online oferă accesul la clienţi ce altfel ar fi inaccesibili, parteneri ce altfel nu ar fi interesaţi
 2. Un site web este o excelentă unealtă de marketing, publicitate şi branding
 3. De la sisteme de gestiune şi rezervări la coşuri de cumpărături, galerii foto şi plăţi online, totul este accesibil şi facil pentru orice antreprenor ce doreşte să ofere mai mult clienţilor săi
 4. Indiferent dacă scopul principal este de a prezenta serviciile si produsele companiei, de a oferi o funcţionalitate precum un magazin online sau pur şi simplu are un rol de promovare, un site web oferă avantaje şi oportunităţi greu de obţinut prin orice alte mijloace
Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii