Telefon:
Email:
May 2011 07

Cum să vinzi online

Inscris in Afaceri Online

Un site pus la punct este inutil dacă nu poate oferi webmasterului funcţionalitatea pe care acesta şi-o doreşte. Exceptând site-urile de prezentare, majoritatea proprietăţilor web au rolul a promova şi vinde produsele sau serviciile unei companii.

Cumparaturi online

Cumparaturi online

Una dintre cele mai mari dificultăţi întâmpinate de developeri constă în integrarea unei modalităţi de plată. În continuare vom detalia pas cu pas procesul pe care orice viitor comerciant trebuie să îl parcurgă pentru a avea posibilitatea de a efectua vânzări prin intermediul Internetului.

Primul pas ţine de mediul offline şi constă în achiziţionarea unui cont de comerciant de la banca de preferinţă. Acronimul folosit de băncile din România este fie IMA (Internet Merchant Account), fie CCE (Cont pentru Comerţ Electronic). Un astfel de cont bancar diferă de un cont normal atât prin taxele percepute cât şi prin capabilităţile oferite pentru tranzacţii.

De ce este nevoie de un cont special? Pentru că de fiecare dată când cineva efectuează o plată banca iniţiatoare a plăţii şi banca receptoare se angajează intr-un proces mai complex decât cel folosit pentru un cont personal. Paşii suplimentari sunt datoraţi nevoii de a asigura o securitate ridicată tranzacţiei, de a evita scurgerea de informaţii financiare pe Internet şi de a ocoli orice tip de fraudă bancară. În plus, şi gestiunea unui cont comercial are nevoie de anumite priorităţi şi garanţii pentru a evita orice fel de neplăceri atât de partea comerciantului cât şi de partea clientului. Dacă un cont normal percepe taxe considerabile pentru tranzacţiile de tip vânzare-cumpărare, un cont de tip IMA sau CCE este configurat să reducă pe cât posibil cheltuilelile şi taxele anticipabile.

Am nevoie de un cont comercial?

Dacă nu sunteţi sigur cel mai probabil răspunsul este da. Chiar şi tranzacţiile de tip chip & pin (plata prin telefonul mobil) necesită un astfel de cont. Cel mai simplu criteriu folosit pentru a stabili dacă aveţi sau nu nevoie este să vă puneţi o simplă întrebare – doresc să obţin bani (sub orice formă) de la vizitatorii site-ului meu? Dacă răspunsul este afirmativ cel mai probabil aveţi nevoie de un cont corespunator.

Următorul pas, o dată ce aţi ajuns la bancă şi aţi găsit cel mai rentabil cont de tip IMA este să vă interesaţi de taxele perepute. Trebuie să vă asiguraţi că sunteţi corect informat atât în legătură cu taxele de primire cât şi de cele de expediere. Mulţi comercianţi preferă să asigure taxele ce apar de ambele părţi pentru ca viitorii clienţi să nu se trezească că plătesc 150 de lei în loc de 125 de lei doar datorită unor taxe neprecizate.

Astfel, înainte de a semna contractul verificaţi exact detaliile privitoare la comisioanele tranzacţiei pentru ambele părţi. Luaţi obligatoriu în considerare şi faptul că banca emitentă nu va fi probabil aceeaşi cu bancă Dumneavoastră.

Bineînţeles, există şi varianta de a vă ocupa de plăţi manual. Eventualul cumpărător vă poate transmite datele cardului prin intermediul site-ului iar Dumneavoastră sau o persoană însărcinată cu acest task poate prelucra datele pentru a efectua tranzacţia intr-un mod asemănător cu modul în care cardurile sunt procesate la supermarket sau în aproape orice magazin din lumea reală.

Totuşi, această metodă nu este deloc recomandată din două mari motive. Primul este riscul asociat. Datele legate de carduri şi conturi sunt extrem de sensibile şi dacă ele sunt interceptate chiar şi doar parţial de către o a treia persoană cu intenţii mai puţin oneste, consecinţele pot fi cu adevărat neplăcute nu doar pentru client, ci şi pentru Dumneavoastră. În plus, trebuie luată în considerare şi munca, timpul şi delay-urile ce apar datorită unui proces de efectuare a plăţilor manual.

Date fiind toate dezavantajele enumerate mai sus este mult mai preferabil să apelaţi la serviciile unui Provider de Servicii de Plată (PSP = Payment Service Provider). Dacă nu ştiţi unde să găsiţi o firmă care se ocupă cu astfel de operaţiuni cel mai recomandat este să apelaţi chiar la banca unde aţi cretă contul IMA sau CCE. De cele mai multe ori un astfel de cont vine şi cu posibilitatea de a instala un PSP. La fel şi invers, dacă aţi găsit un PSP bun este foarte probabil că acesta să ofere şi conturi bancare corespunzătoare.

Înainte de a trece în revistă cei mai populari PSP, să vedem şi care ar fi calităţile şi serviciile ce trebuie urmărite atunci când facem alegerea finală. Este bine să începeti prin a evalua cerinţele propriului site pentru ca apoi să le comparaţi cu cele oferite de diverşi provideri de pe Internet.

  • Verificarea suplimentară a cardului. Un PSP cu adevărat profesionist va oferi securitate sporită a tranzacţiilor şi protecţie împotriva fraudelor prin sistemul Verifyed by Visa sau Mastercard Secure Code.
  • Colectarea datelor. Este important ca PSP-ul să se ocupe de colectarea datelor financiare ale clientului – numărul cardului, codul CCV, data de expirare, numele embosat etc. Altfel aceste date trebuie preluate de către site-ul propriu, iar transmiterea acestora mai departe poate aduce pericole de securitate suplimentare.
  • Protecţie anti-fraudă. Companiile profesioniste au o bază de date complexă în care stochează informaţiile legate de toate tranzacţiile astfel încât orice tentativă de fraudă este detectată şi prevenită ulterior. De exemplu, dacă o persoană încearcă să folsoească un card falsificat această tentativă este salvată şi orice încercare ulterioară este detectată imediat şi blocată în mod prompt.
  • Criptare SSL. SSL este un protocol de transfer al datelor ce asigură siguranţă informaţiilor cu caracter sensibil. Astfel dacă un hacker interceptează schimbul de date nu va fi capabil să descifreze mesajul datorită incriptării.
  • Coş de cumpărături. Asiguraţi-vă că PSP-ul oferă funcţionalităţi precum coşuri de cumpărături, checkout expres etc. Acestea sunt module de cod folosite foarte frecvent şi nu are rost să vă pierdeţi Dumneavoastră vremea şi banii reimplemntându-le.

Acum că ştim ce trăsături trebuie să urmărim atunci când alegem providerul de servicii de plăţi online, să trecem în revistă şi cele mai populare companii şi site-uri care se ocupă de astfel de tranzacţii.

1. Authorize.net este probabil cel mai profesionist PSP datorită setului complet de servici oferite. Apelând la cei de la Authorize veţi căpăta acces la un set de unelte uşor de integrat în propriul site pentru ca întregul magazin online să fie pus la punct într-un mod cât mai simplu şi mai facil pentru Dumneavoastră. Sistemul anti-fraudă este extrem de evoluat şi majoritatea marilor companii apelează la Authorize.net cu deplină încredere. De la Nike şi Cocă Cola până la Yves Roche, toţi aduc un vot de încredere acestui site cu autoritate.

2. Google Checkout nu este un provider atât de bine pus la punct ca şi primul menţionat, dar uşurinţa cu care sistemul poate fi integrat în orice site, şi încrederea oferită de brandul Google sunt plusuri ce nu pot fi neglijate. Google Checkout este un PSP versatil care oferă o integrare facilă în efectiv doar câteva clickuri şi câteva minute de lucru. Nimeni nu va ezita să îşi încredinţeze datele financiare unui sistem de plată gestionat de Google. Un mare avantaj pentru comerciant este că acest provider oferă o garanţie împotriva cererilor de înapoiere (“chargeback requests”). Nu este de neglijat nici API-ul Google, un sistem convenabil de a comunica cu serverul PSP, dar şi cu clientul.

3. Probabil cel mai des întâlnit PSP de pe Internet este Paypal. Totuşi această popularitate nu este pe deplin datorată unor factori pozitivi. Majoritatea comercianţilor folosesc Paypal pentru că nu există absolut nicio bătaie de cap privind cardul de credit pentru webmaster. Oricine doreşte să primească plăţi prin Paypal trebuie doar să plaseze un buton pe site-ul propriu iar Paypal se va ocupa de restul – de la autentificarea utilizatorului, la procesarea datelor financiare şi transferul banilor din contul clientului în contul comerciantului. Datorită acestei simplităţi foarte multe persoane preferă utilizarea acestui pseudo-PSP. Un prim dezavantaj este că banii nu sunt transferaţi în contul IMA ci doar în contul paypal. De acolo este responsabilitatea comercinatului să efectueze operaţiunea de retragere a fondurilor. În plus, tranzacţia nu este deloc ieftină! Taxele cumulate se apropie de 10%, o sumă deloc neglijabilă. Şi dacă acestea nu ar fi fost destule, Paypal este şi recunoscut pentru insecuritate şi fraude. La bază, Paypal a fost conceput ca un serviciu exclusiv pentru cumpărarea de produse de pe eBay. Datorită popularităţii sale, sistemul s-a extins dar fără a adăuga precauţii suplimentare în sistemul de gestiune a datelor. Astfel nu este deloc improbabil ca cineva să folosească o carte de credit falsă prin Paypal. Mai mult, de multe ori site-ul blochează fondurile atunci când sumele acumulate depăşesc o anumită limită. Motivul este teoretic unul bun – evitarea  spălării de bani, dar un astfel de eveniment poate cauza reale neplăceri oricărui comerciant.

Este important să evaluaţi în mod corect necesităţile site-ului Dumneavoastră şi să nu complicaţi procedura de plată. Dacă tot ce aveţi nevoie este un buton de tip “Cumpără” oferit de Paypal, folosiţi serviciul lor. Dacă, pe de altă parte, consideraţi că sistemul ar trebui să fie un pic mai complex şi să includă accesul la o carte de credit validă, atunci autorize.net şi Google Checkout sunt probabil soluţiile mai potrivite.

Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii