Telefon:
Email:
May 2011 10

Ce înseamnă SEO din punct de vedere managerial

Inscris in Afaceri Online

“SEO (Search Engine Optimization) constă intr-o serie de paşi tehnici foarte uşor de repetat”, ar fi spus un specialist acum 15 ani. În fiecare lună Google îşi modifică şi îşi perfecţionează algoritmul de procesare a rezultatelor de căutare. Ceea ce funcţiona bine acum un an nu mai are cu siguranţă acelaşi impact astăzi.

Atunci când întregul proces de clasificare al website-urilor era extrem de rudimentar, iar criteriile luate în considerare erau dintre cele mai elementare, şi metodele SEO puteau fi foarte simple. La început, tot ceea ce trebuia un webmaster să facă era să folosească cuvântul cheie dorit în exces, să seteze meta tag-urile corecte (title, description şi keyword) şi să expedieze site-ul pentru indexare.

Deşi diverse etichete precum title, h1, bold încă au o importanţă ridicată iar tag-ul de description este cel publicat pe Google, aceştia au devenit doar paşi de bază obligatorii, iar performanţa poate fi atinsă doar prin intermediul unor linkuri de calitate.

De ce linkuri?

Ca şi în viaţa reală, clasificarea diferiţilor competitori trebuie făcută în funcţie de popularitate. Concepţia de bază este că un site e popular tocmai pentru că are ceva de oferit – datorită conţinutului relevant căutării.

Cum poate Google cuantifica popularitatea? Prin linkuri.

Linkurile constituie voturi din partea unui site spre celălalt. Atunci când autorul unui articol îşi direcţionează cititorii spre un alt website, Google percepe acest gest ca pe un vot de încredere. Şi astfel, bineînţeles, un vot din partea unui autor cu autoritate (de exemplu Microsoft) va fi mult mai valoros decât din partea unui site de-abia apărut pe web. Această autoritate se concretizează prin Page Rank (PR) – o notă de la 0 la 10 acordată fiecărui site în funcţie de numărul şi calitatea linkurilor primite.

Din simpla definiţie a PR-ului şi din concepţia aflată la baza algoritmului folosit de Google reiese şi cea mai simplă şi mai elementară metodă de a obţine linkuri – publicarea de conţinut relevant şi interesant. Orice altă strategie nu va avea aceeaşi putere şi nu va aduce acelaşi grad de autoritate. Publicând articole importante pentru domeniul website-ului va conduce la preluarea conţinutului de către alte site-uri din aceeaşi industrie – şi astfel vor apărea şi link-urile naturale, în cantităţi importante şi de o calitate superioară.

Nu pare foarte complicat. Dar am nevoie de SEO?

Singurele companii care îşi permit să nu fie interesate de optimizare sunt cele care au un brand bine stabilit şi uşor de recunoscut în offline. Coca Cola nu va avea nevoie să obţină linkuri pentru că brandul companiei este arhi-cunoscut şi nimeni nu va “descoperi” sucul căutând pe Google.

Dar acest tip de situaţii nu este deloc comun. Cine nu ar vrea să aibă mai mulţi clienţi – mai multe vânzări? Cine nu ar vrea să ajungă la aceşti potenţiali cumpărători folosind o campanie extrem de ieftină şi de multe ori gratuită?

Principalul avantaj al motoarelor de căutare este că nu percep nicio taxă pentru a-ţi afişa site-ul (excepţie fac reclamele de tip PPC). Bineinţeles, există şi o condiţie – website-ul trebuie să merite să fie afişat. Cât timp această simplă condiţie este îndeplinită, accesul la un nou val de vizitatori este gratuit. Şi spre deosebire de orice alt tip de marketing sau publicitate doar cei cu adevărat interesaţi vor afla mai multe.

Consistenţă

Un site de prezentare sau un catalog de produse nu va apărea aproape niciodată printre primele rezultate.

De ce? Pentru că Google apreciază consistenţa – un website care oferă în permanenţă informaţii noi şi la zi, care este activ şi întreţine comunitatea. Wikipedia ar fi cel mai bun exemplu. Acesta este motivul simplu pentru care Wikipedia se regăseşte mereu printre primele rezultate – conţinutul său este mereu la zi, mereu de calitate şi relevant pentru cel care caută.

Asta nu înseamnă că toate site-urile ar trebui să folosească platforme de tip Wiki! Nu, concluzia este mult mai puţin drastică – este improtant ca siteul dumneavoastră să publice informaţii şi ştiri din domeniu cât de des posibil. Mulţi webmasteri se mulţumesc prin a publica câteva articole la început iar apoi abandonează site-ul cu totul. Unii chiar continuă să se ocupe de el – dar doar construind linkuri şi uitând complet de conţinut. De multe ori un articol nou poate propulsa site-ul foarte sus printre rezultate, mult mai mult decât orice linkuri.

Să luăm ca exemplu Amazon, până la urmă doar un catalog de produse. O mulţime de alte site-uri publică informaţiile regăsite pe Amazon. Şi totuşi ceva face diferenţa – Google găseşte în fiecare zi ceva nou şi unic pe fiecare dintre paginile acestui celebru site – review-urile clienţilor. Aceste review-uri sunt informaţie, sunt utile şi extrem de relevante pentru alţi cumpărători. În plus Google vede astfel că această companie este activă şi oferă ceva consistent şi în permanenţă.

Aceasta este cheia succesului indiferent de tipul de site pe care îl deţineţi şi industria în care acesta se regăseşte – oferirea unei valori consistente pentru vizitatori.

Adevărul este că 99% dintre webmasteri folosesc diverse tactici mai mult sau mai puţin morale, mai mult sau mai puţin de natură spam pentru a obţine linkuri şi a urca în ierarhia Google-ului. Dar există şi acel procent extrem de redus de site-uri cu o reală autoritate care nu recurg la niciun fel de astfel de tactici – cele care au înţeles că oferind conţinut real, util pentru clienţi, creând şi întreţinând o comunitate este ceea ce te menţine în top.

Deci ce aţi putea include în mod concret pe un website atunci când vă ocupaţi de aspectele SEO?

O primă sugestie ar fi un simplu blog. Puteţi activa WordPress separat de site-ul principal şi să includeţi un simplu link către blog. Şi dacă pare uşor stresant gândul de a întreţine un blog nu trebuie să vă panicaţi. Un articol publicat săptămânal poate fi mai mult decât suficient. Imaginaţi-vă valoarea site-ului dumneavoastră peste 2 ani când peste 100 de articole utile şi relevante industriei respective întreţin atenţia cititorilor, a motoarelor de căutare şi a tuturor site-urilor din domeniu. Bineînţeles, o platformă de tip blog nu este obligatorie. Noile articole pot lua simpla formă de noi pagini. Nu e nimic rău în asta – ba din contră. Singura condiţie este de a oferi conţinut de calitate pe lângă catalogul de produse şi informaţiile despre companie.

Bineînţeles, pentru mulţi ideea publicării permanente de articole poate părea o povară, astel că există şi variante alternative – întreţinerea unui forum activ, preluarea de ştiri de ultimă oră din domeniu sau chiar şi un mic dicţionar de termeni tehnici.

Informaţia poate lua foarte multe forme – puteţi alege orice modalitate de a o oferi atât timp cât ea este consistentă, de calitate şi relevantă. Puteţi folosi modelul Amazon – în care informaţia unică constă în reviewuri, puteţi alege să scrieţi tuoriale sau pur şi simplu să vă educaţi clientul în alegerile pe care le face.

SEO trebuie incorporat de la început

Cea mai grea sarcină pe care o poate primi un specialist SEO este să optimizeze un site gata existent şi cu o oarecare vechime. Este greu pentru că site-urile cu adevărat competitive au fost concepute cu Google în gând. Un webmaster cu adevărat bun nu va concepe un site fără să ia în considerare aspectele SEO.

Şi totuşi ce se poate face?

Cum spuneam mai devreme, un site de prezentare ca atare nu va apărea aproape niciodată printre primele rezultate pe Google. Dar există o soluţie foarte simplă – transformarea unui catalog de produse, unei broşuri de prezentare într-o comunitate. Creând un blog sau un forum în paralel cu site-ul principal şi apoi interconectându-le se poate ajunge la o structură similară cu cea a unui site nou, conceput cu SEO în perspectivă.

Indiferent dacă vorbim de online sau offline, clientul este cel care trebuie avut în vedere încă de la creeara unui produs – produsele şi serviciile trebuie adaptate la piaţă şi nu invers. Este mult mai dificil să creezi o răzătoare roz care nu taie şi apoi să cauţi persoane interesate să o cumpere decât să afli ce îşi doresc persoanele respective şi apoi să creezi produsul în funcţie de cerere.

Acest lucru este foarte adevărat şi atunci când vine vorba de site-uri. Totuşi, webmasterii au un mare avantaj – atunci când cineva caută ceva pe Google poţi fi aproape sigur că persoana respectivă doreşte să afle mai multe despre respectivul produs.

Astfel sarcina oricărui autor devine foarte simplă – înainte de a crea site-ul şi conţinutul site-ului ajunge să se efectueze o simplă cercetare pentru a afla ce termeni sunt căutaţi în domeniu, care sunt cuvintele cheie populare şi ce anume caută potenţialii clienţi pe Google. şi chiar dacă cuvântul “cercetare” poate trezi repulsie multora, de fapt procesul este foarte simplu datorită unei unelte extraordinare oferite de Google – Google AdWords Keyword Tool. Accesând acest site, orice persoană poate afla care sunt frazele populare din orice domeniu şi câte persoane efectuează astfel de căutări în fiecare lună în fiecare regiune a globului.

Concluzia, pentru orice manager, pentru orice viitor proprietar de site, este extrem de simplă – procesul de marketing trebuie să fie incorporat în produs încă de la concepţia sa. A trecut demult vremea când un site putea fie mai întâi creat şi apoi promovat. SEO începe de la prima linie de cod.

Share


Lasa un raspuns

Campurile marcate cu * sunt obligatorii